Ben Linders en Luis Gonçalves hebben een handzaam boekje geschreven over retrospectives: Waardevolle Agile Retrospectives. Een gereedschapskist met retrospective oefeningen. Het boekje is verkrijgbaar in vele talen (Oorspronkelijke titel: ‘Getting Value out of Agile Retrospectives’).
In de eerste paragrafen krijgen we een definitie van een retrospective, waarom je retrospectives uitvoert en hoe we met een retrospective waarde kunnen toevoegen. Vervolgens geven de auteurs een aantal randvoorwaarden die je moet invullen voordat je een retrospective uit kan voeren. De kern van het boekje beschrijft het ontwerpen van een retrospective en biedt een aantal mogelijke retrospective oefeningen.
Retrospective definitie: “Een manier voor teams om hun manier van werken te evalueren en voortdurend beter te worden in wat ze doen.”
Waarom doe je retrospectives: “Om teams te vormen en om ze te versterken. Retrospectives maken je organisatie sneller, efficiënter en innovatiever”
Wil je met retrospectives waarde creëren dan geven de schrijvers een aantal te nemen maatregelen:
- Versterk teams
- Benadruk leren en kweken van begrip
- Beperk
- Gebruik de gouden regels voor procesverbetering
- Richt je op duidelijk gedefinieerde problemen
- Gebruik oorzaak-gevolg analyses
- Volg verbeteracties op
- Gebruik verschillende oefeningen
De gegeven randvoorwaarden voor het uitvoeren van een retrospective komen uit het boek Project Retrospectives van Norman Kerth: De noodzaak van ritueel, het benoemen van het proces, regel 1 voor retrospectives (spreek de ‘Prime directive voor retrospectives’ uit), vermijd de duistere kant van retrospectives (klaagsessie), en tenslotte de retrospective facilitator.
Voor de structuur van een retrospective volgen de auteurs de de vijf activiteiten waaruit een retrospective is opgebouwd, zoals is beschreven door Esther Derby en Diana Larsen in het boek Agile Retrospectives:
- Speelveld bepalen
- Data verzamelen
- Inzichten creëren
- Acties definiëren
- Afsluiten
Door verschillende oefeningen te gebruiken, afgestemd op het doel dat je wilt bereiken, kan je de meeste waarde uit een retrospective halen.
Het boek biedt een groot aantal oefeningen. Per oefening krijg je een beschrijving van de te verwachten resultaten, in welke situaties je de oefening het meest zinvol kan gebruiken en een beschrijving hoe de oefening uitgevoerd kan worden. De volgende oefeningen worden uitgebreid toegelicht:
- Vragen stellen
- Zeester (Stop, Minder, Behouden, Meer, Start)
- Zeilboot (doel/visie, risico’s, vertragingen, wat helpt om doel te bereiken)
- 1-woord retrospective (hoe je je voelt)
- Automerk (vergelijk de iteratie met een automerk)
- Happiness index
- Opstellingen
- Teamevaluaties Team agility assessment radar chart)
- Sterktegerichte retrospectives
- High performance tree
- Waardestroomanalyse
- Retrospective van retrospectives (bij meerdere teams)
High performance tree (is ontwikkeld door Lyssa Adkins)
Het boekje eindigt met een paragraaf over voordelen van retrospectives en het eventueel betrekken van product owners en klanten en een paragraaf over het invoeren van retrospectives.
Conclusie: Aanbevolen voor agile coaches, scrum masters en projectmanagers zodat zij na lezing van dit boekje retrospectives de aandacht kunnen geven die retrospectives verdienen en hun gereedschapskist met een scala aan oefeningen uit te kunnen breiden. En mocht het nog niet genoeg zijn bijgaand een oefening die ik op YouTube tegenkwam. Treasure Island – Retrospective (Is ontwikkeld door Paul Flewelling; staat niet in het boek).
Boek bestellen: Waardevolle Agile Retrospectives
Dank Henny voor je lovende woorden in je recensie van ons boek. Fijn dat je het boek zo waardeert!
Ik heb enkele quotes uit je recensie toegevoegd op de boekpagina (http://www.benlinders.com/waardevolle-agile-retrospectives/) en als testimonial op leanpub (https://leanpub.com/gettingvalueoutofagileretrospectives_NL). Neem aan dat je daar geen bezwaar tegen hebt.
Ben Linders
Adviseur Agile, Lean, Kwaliteit en Continue Verbetering.
Auteur van Getting Value out of Agile Retrospectives, Waardevolle Agile Retrospectives, What Drives Quality en Continuous Improvement.
Pingback: Overview of my year 2016 book reviews | Henny Portman's Blog