Samenvatting/recensie En nu écht agile

Het boek “En nu écht agile – Een bewezen strategie voor het omgaan met suboptimale agile praktijken” is een verslag van Akbar Zarrinpajouh’s verkenning van de TPS-beginselen (Toyota way) en hun relatie met agile en komt op basis van een aantal onderliggende principes tot aanbevelingen als hulpmiddel bij agile transformaties.

In het boek is een uitgebreide case verweven over een mislukte agile transformatie bij NVE (geanonimiseerd). De praktijkcase lijkt wel erg extreem, en ik vraag me af of je hier wel van een echte agile transformatie kan spreken. Het lijkt meer op: “Kom, we gaan agile werken. Ook de invoering doen we agile, dus we beginnen gelijk. Al doende zien we wel welke rollen nodig zijn, wat agile inhoudt, et cetera.” (mijn woorden). Daarnaast wordt een tweede case zombie agile bij MEDICO beschreven.

Het boek is onderverdeeld in drie delen en bevat daarnaast een uitgebreide uiteenzetting om de agile transformatie bij NVE weer op het juiste pad te brengen. Het eerste deel gaat in op het herkennen van suboptimale agile praktijken en hoe daarmee om te gaan. Het tweede deel behandelt de theorie van de Toyota Way en agile. Het laatste deel geeft praktische aanpakken voor het omgaan met verschillende categorieën van problemen bij agile.

Anti-patterns

Het boek behandelt summier een aantal suboptimale agile praktijken (anti-patterns) die zijn te herkennen aan symptomen zoals agile lost alles op, buzz-woorden, niet passende profielen, ‘cherry-picken’, onvoldoende resultaten, ‘spoiled’ agile teams, geissoleerde agile teams, starre houding, geen aandacht voor agile principes, te weinig interactie met klanten, onvoldoende samenwerking, lekker los – alles mag, niet betrokken bij organisatie, verschil agile en agile raamwerken niet kennen, militaristische discipline, weinig waarde leveren, verkeerde business.

Slechts twee agile transformatie strategieën

Volgens de auteur zijn er twee strategieën voor agile transformatie en het werken met agile. De eerste aanpak begint met het leren werken met het Agile Manifesto en agile principes, agile raamwerken en best practices zoals systemische benadering, iteratieve aanpak, agile coaching et cetera. De tweede aanpak kijkt verder terug in de tijd en neemt ook de eerdere geleerde lessen en wijsheden mee uit de Toyota Way en lean. Dit vind ik wel erg kort door de bocht. Er zijn veel meer strategieën voor agile transformatie.

De Toyota Way

In het tweede deel van het boek staat de kracht van de Toyota Way (Toyota Production System – TPS) en agile centraal. De vier pilaren van de Toyota Way-filosofie die worden behandeld zijn: de bedrijfsfilosofie als basis van alles, het juiste proces dat het juiste resultaat levert, het toevoegen van waarde aan de organisatie door het verder ontwikkelen van mensen, en het continu oplossen van kernproblemen om een lerende organisatie te creëren. Vervolgens worden de 14 principes van de Toyota Way beschreven en vergeleken met de 12 principes uit het Agile Manifesto. De auteur concludeert dat er zeer sterke relaties zijn tussen beide groepen van principes.

Aan de slag

In het derde deel – aan de slag – komen de verschillende probleemcategorieën aan bod en krijgen we enerzijds oplossingen aangedragen op basis van de Toyota Way en agile en anderszijds worden hieruit 41 aanbevelingen gedestilleerd.

  • Agile mindset. Hoe creëer je een agile mindset? Ontwikkel een organisatie brede agile visie, investeer in gedeelde agile kennis, neem duurzame besluiten en draag verantwoordelijkheid.
  • Processen. Hoe maak je processen wendbaar? Lever waarde met multidisciplinaire agile teams, elimineer verspillingen, implementeer waardecreatie funnels, creëer samenhang in waardeketens, begrijp, creëer en optimaliseer flow en pull waar je kunt, push waar je moet.
  • Kwaliteit. Hoe lever je de juiste kwaliteit met agile? Verhoog het kwaliteitsbesef, bevorder eigenaarschap en kennisdeling met standaarden en maak kwaliteit van resultaten meetbaar.
  • Middelen en tools. Hoe zet je in aan agile omgeving, middelen en tools juist in? Gebruik methoden en tools om transparantie te verhogen, overweeg tools vanuit de Toyota Way (gemba-walk, 5S, Obeya, A3, visuele werkinstructies, Yamazumi-chart, Heijunka-box, Kamishibai-bord) en geef technologie en tools een ondersteunende rol.
  • Leiders, teams en partners. Hoe ontwikkel je agile leiders, teams en partners? Ontwikkel agile leiders uit de eigen organisatie, maak agile leiders tot bouwers van lerende organisaties, selecteer leiders die agile ademen, ontwikkel capabele agile teams, motiveer medewerkers op pragmatische wijze, behandel agile teams op basis van hun volwassenheid, en selecteer en ontwikkel agile leveranciers.
  • Oplossend- en leervermogen. Hoe vergroot je het oplossend- en leervermogen van de agile organisatie of team(s)? Verzamel de juiste input bij probleemoplossing, verzamel de juiste input bij probleemoplossing, zorg voor optimaal draagvlak door consensus, maak het probleem en de aanpak visueel duidelijk, maak van eerlijke zelfreflectie een gewoonte, en benut de kracht van kaizenom continu te leren.

Vervolgens krijgen we een uitgebreide toelichting op het traject voor agile coaching bij NVE. Middels een aantal iteraties (de nulmeting, koers bepalen, quick wins, en het vervolg) wordt de agile transformatie weer op het juiste pad gebracht waarbij de toegepaste aanbevelingen worden uitgelicht. 

Conclusie

Als je, net als de auteur, een sterke voorstander bent van de Toyota Way, zul je in dit boek veel herkenning vinden. Echter, met de woorden van de auteur “Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. En sommige zijn beter!” stelt hij dat de Toyota Way gecombineerd met agile de ultieme aanpak is. De verheerlijking van de Toyota Way gaat naar mijn mening te ver. Iedere maatregel wordt naar de Toyota Way toegeschreven. Natuurlijk omvat de Toyota Way vele goede punten, maar die zijn ook in andere aanpakken te vinden. Desalniettemin zijn de te nemen maatregelen om bepaalde anti-patterns aan te pakken, de aanbevelingen en de cases de moeite van het lezen waard.

Bestellen: En nu écht agile!: managementboek.nlbol.

Leave a comment