Boekrecensie: De bijenherder van Rini van Solingen

9789047009382-240x300De bijenherder. Leidinggeven aan zelfsturende teams, hoe doe je dat? is geschreven door Rini van Solingen. Rini is de auteur van onder andere ‘De kracht van Scrum’.
In vele boeken over agile, scrum, agile projectmanagement, et cetera komt men het begrip dienend leiderschap tegen, maar wat dat dienend leiderschap nu precies is komt veelal niet uit de verf. In dit vlot geschreven boek is de auteur erin geslaagd om dit dienend leiderschap handen en voeten te geven!

Het boek vertelt het verhaal van Mark, een leidinggevende bij een grote supermarktketen die overschakelt op zelforganiserende teams. Tijdens een vakantie gaat Mark op bezoek bij zijn opa, die hem in een aantal gesprekken meeneemt in zijn eigen verandering van schaapsherder naar imker. Mark zijn opa laat hem zien hoe zijn vroegere rol als schaapsherder vergelijkbaar is met een meer autoritaire leiderschapsstijl en hoe hij zijn stijl van leidinggeven heeft moeten veranderen om succesvol te kunnen zijn als imker. Mark vertaalt de gesprekken met zijn opa in een aantal lessen voor zijn eigen organisatie.

Aan het eind van de verschillende hoofdstukken krijg je als lezer te zien welke lessen Mark getrokken heeft. Bijvoorbeeld in het hoofdstuk Kasten en kaders vertelt de opa van Mark dat je bijen een bepaalde speelruimte moet geven in de bijenkast. Niet te weinig maar ook weer niet te veel. En je moet toezien dat ze binnen die ruimte blijven werken. Dit resulteert vervolgens in een aantal aandachtspunten die Mark koppelt aan de Les 3: Bepaal én bewaak de kaders. Achtereenvolgens komen de volgende lessen aan bod (Zie bijgaand figuur waarin de lessen en bijbehorende aandachtspunten tot uitdrukking komen. Downloaden:bijenherder (160223) v1.0):

• Les 1: Oogst resultaat frequent
• Les 2: Stop met operationele sturing
• Les 3: Bepaal én bewaak de kaders
• Les 4: Waardeer de schijnbare chaos
• Les 5: Verwijder blokkades
• Les 6: Laat je ego los

 

Dia1In een afsluitend hoofdstuk vat de auteur de lessen in leiderschap in het verhaal van Mark en zijn opa samen in wat de auteur het bijenherder-model noemt (zie figuur).

Conclusie
Een must-read voor project- of programmamanagers (en andere managers) die te maken krijgen met zelforganiserende (scrum) teams en zichzelf een spiegel willen voorhouden hoe daarmee om te gaan en waar je als eerste bij jezelf mee moet beginnen om dit mogelijk te maken. Ik zeg bewust zelf-organiserend en dat had wat mij betreft ook in de titel mogen staan omdat ik dat de lading beter vindt dekken.
Dienend leiderschap krijgt, middels dit boek, vorm en betekenis. Doordat het in een vlotte verhalende stijl is geschreven, lees je het in een paar uurtjes uit en krijg je denk- en oefenstof voor maanden.

Bestellen: De bijenherder. Leidinggeven aan zelfsturende teams, hoe doe je dat? 

2 responses to “Boekrecensie: De bijenherder van Rini van Solingen

  1. Peter Westerhof

    De imkerij koppelen aan vakgebieden als projectmanagement en Scrum is interessant, maar minder eenvoudig dan het lijkt.

    Neem bijvoorbeeld eens kennis van de artikelen van Philip Chandler (auteur van ‘The Barefoot Beekeeper’), o.a. http://ezinearticles.com/?10-Lessons-We-Can-Learn-From-Honeybees&id=6011581

    Dan komt Les 1 ‘Oogst resultaat frequent’ al direct in een ander daglicht te staan.
    Net zoals ‘Sustainable beekeeping’ is er ook zoiets als ‘Sustainable Project Management’, oftewel een ‘Projectimker’.

  2. Pingback: Recensie: Agile | Henny Portman's Blog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s