Recensie: Program Canvas, samen naar de kern van je programma

Program_CanvasTheo van der Tak, Björn Prevaas en Hans Cremer geven in het boek ‘Program Canvas, samen naar de kern van je programma’ een uitgebreide toelichting op het door hen ontwikkelde Program Canvas. Een A3 one-pager waarin de essentie van een programma wordt vastgelegd en waarmee de dialoog kan worden aangegaan met stakeholders rond het programma. Dia1Goethe zal waarschijnlijk niet het Program Canvas voor ogen hebben gehad toe hij woorden “In de beperking toont zich pas de meester.” uitsprak, maar het is juist de beperking, het alleen vastleggen van de essentie die zo’n Program Canvas tot een heel sterk hulpmiddel maakt.

De Program Canvas kan de Programme Brief in MSP termen of het Program Plan, maar dan in een verkorte vorm, in SPgM termen van PMI, vervangen.

Tijdens het IPMA 2014 World congress had ik al kennis gemaakt met het Program Canvas en dit is een verbeterde vorm daarvan. Zie ook mijn blog Less paper, more dialogs, more benefits.

Het boek is onderverdeeld in 6 hoofdstukken.

Het eerste hoofdstuk beschrijft een tweetal inspiratiebronnen voor het Program Canvas. Ten eerste het Business Model Canvas en als tweede inspiratiebron Simon Sinek’s Golden Circle: why, how, and what. Zie het eind van deze blog voor YouTube filmpjes van deze inspiratiebronnen.

Het tweede deel beschrijft de inhoud van het Program Canvas. program_canvas_nieuw_2016Het Program Canvas bestaat uit 16 elementen verdeeld over een zeven aandachtsgebieden:

 • Waartoe? (context, aanleiding en ambitie);
 • Hoe? (doelen, belanghebbenden, strategie);
 • Wat? (baten, resultaten, inspanningen);
 • Wat niet? (afbakening, ongewenste effecten);
 • Wie? (organisatie);
 • Waarmee? (middelen);
 • Waarbinnen (kansen, bedreigingen, randvoorwaarden).

Per element krijgen we een beschrijving, toelichting en vier hulpvragen om de gedachten te ordenen.

Het derde deel neemt je mee om een Program Canvas te maken. Er worden vier verschillende manieren uitgewerkt waarop het Program Canvas gemaakt zou kunnen worden: ambitie-gedreven, activiteiten-gedreven, mogelijkheden-gedreven en beperkingen-gedreven. Per aanpak krijgen we middels een Canvas te zien vanuit welke elementen in de Canvas je begint. Ook worden de rollen beschreven die betrokken zijn bij het maken van de Canvas zoals de opdrachtgever, de programmamanager en andere betrokkenen.

Deel 4 geeft een zestal voorbeelden van ingevulde Program Canvassen binnen profit en non-profit organisaties.

Deel 5 laat zien dat Program Canvas is gebaseerd op het gedachtegoed over programmamanagement zoals dat is beschreven in het boek Werken aan programma’s van Theo van der Tak en Björn Prevaas. De vier stadia oriëntatie, opbouw, uitvoering en afbouw worden toegelicht alsmede de acht bijbehorende thema’s kiezen, programmeren, besturen, beslissen, ontwikkelen, samenwerken, organiseren en leidinggeven

Het laatste hoofdstuk positioneert het Program Canvas binnen Managing Successful Programmes (MSP), Standard for Program Management (SPgM) van PMI en Programmatisch Creëren (PGMC).

Conclusie

Het boek leest vlot weg en is een must voor programmamanagers. Ik zou zeggen pak je huidige programma en vul het Program Canvas in. Het geeft je direct een snelle kwaliteitsbeoordeling van je eigen programma; staat iedereen erachter, zijn er blinde vlekken, etc. Sta je op het punt te beginnen met een nieuw programma dan is dit een ideale start om de dialoog aan te gaan. Het boek geeft veel handvatten om tot invulling te komen.

Program_Canvas_kaartenPersoonlijk had ik binnen het Program Canvas de noodzakelijke transities, om te komen van projectoutput naar outcome, meer expliciet gemaakt. Nu vind ik het wat verstopt zitten, maar dat doet niet af aan de kracht van het instrument.

Ter ondersteuning bij het invullen van de Program Canvas zijn er ook 64 canvaskaarten gemaakt met per element vier hulpvragen.

Bestellen Program Canvas

Bestellen 64 canvaskaarten

Bestellen A0 poster Program Canvas

7 responses to “Recensie: Program Canvas, samen naar de kern van je programma

 1. Dank voor je mooie recensie en je afsluitende suggestie, Henny! Zeer gewaardeerd!

 2. Hi, Does this book come in English.

  Thanks
  Kevin

 3. Hello Kevin, The authors are working on a translation in English. The canvas poster is already available in English: http://www.vakmedianetshop.nl/over-management/boeken/program-canvas-posters-english-version
  Thank you for your interest,
  Douwe (editor publishing company)

 4. Pingback: Recensie: Project Canvas. Samen naar de kern van je project | Henny Portman's Blog

 5. Pingback: Overview of my year 2016 book reviews | Henny Portman's Blog

 6. Pingback: If you need to structure, explain or summarize, use a canvas | Henny Portman's Blog

 7. Pingback: Recensie VeranderCanvas | Henny Portman's Blog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s