Boekrecensie Masterclass Project Recovery

Peter Storm heeft mij zijn boekje Masterclass Project Recovery toegestuurd en mij daarbij ook uitgenodigd om mee te draaien met zijn masterclass Project Recovery. Zoiets sla je uiteraard niet af en ben heel benieuwd naar de masterclass.

Het boekje ‘Masterclass Project Recovery. Hoe een ontspoord project op de rails te zetten? En hoe te voorkomen dat het weer ontspoort?’ is geschreven door Peter Storm en Martijn Jong en is een samenvatting van de masterclass.

Het boekje beschrijft het waarom van de masterclass project recovery, signalen van ontsporing, vicieuze cirkels en het ontsporingsproces.

Daarnaast geeft het boekje een aantal benaderingen en de visie van de auteurs op deze benaderingen om een project weer op de rails te krijgen. Achtereenvolgens komen de aanpakken van Brad Egeland (project recovery strategies, 2013), Manjeet Singh (Rescuing projects in crisis, 2013) en tenslotte Boris Hornjak (The project surgeon, 2001) aan bod.

Boris Hornjak ziet projecten als gesloten, rationale systemen en hanteert een chirurgische aanpak om het project weer op de rails te krijgen. De methode is analytisch, doortastend, rationeel maar ook afstandelijk.

De schrijvers gebruiken een aantal aspecten vanuit Hornjak’s chirurgische aanpak en combineren dat met een ‘minstreel’ perspectief. Het ‘minstreel’ perspectief ziet een project als een open, levend systeem. De aanpak is creatief, invoelend, verbindend en geduldig.

Combineren van deze beide perspectieven is niet eenvoudig en stelt bijzondere eisen aan de projectmanager. De schrijvers onderkennen een vijftal fasen in hun aanpak (zie bijgevoegd figuur):

 1. Afstand nemen en het geheel overzien
 2. De samenhang in beeld brengen
 3. De urgente problemen aanpakken
 4. Herstellen zodat de weg omhoog wordt ingezet
 5. Preventieve maatregelen nemen: voorkomen dat het weer gebeurt.

Binnen alle fasen worden zowel het chirurgische als het ‘minstreel’ perspectief behandeld.

Dia1Download: Masterclass project recovery (QRC, 150821) v1.0

Zoals aangegeven is het boekje een samenvatting van de workshop, dus niet alles komt aan bod. Ik ben bijvoorbeeld benieuwd naar de praktische handvatten bij hun aanpak waaronder de Project Fresh Up en talking stick.

Ik ben het met de schrijvers eens dat de oplossing gezocht moet worden in een combinatie van zowel de chirurgische als de ‘minstreel’ perspectief. Hierbij is de chirurgische kant m.i. het eenvoudigst in te vullen (bijvoorbeeld standaard vragenlijsten) en vraagt de ‘minstreel’ kant veel meer van de projectmanager. Het is echter die kant waar de meeste vastgelopen projecten mee vlot getrokken moeten (kunnen) worden. Het is de zachte kant, de soft skills die een projectmanager een echte senior projectmanager maken. Met alleen de harde kant kom je er niet. Zonder project hygiëne geen succesvolle projecten maar ontspoorde projecten vinden hun oorzaken vaker aan de zacht kant, stakeholdermanagement, empathie, onderhandelen, conflicthantering, overtuigen etc en daar biedt het ‘minstreel’ perspectief veel meer handvatten.

Zelf heb ik in het verleden de training Project Search and Rescue! (PSAR) van Projecting Success (PMI) gevolgd.

Deze PSAR methode is gebaseerd op de volgende onderdelen:

 • The behaviors of being lost
 • Discovering lost projects
 • Evaluating project review results
 • Rescuing lost projects
 • Recognizing if you are lost

De methode omvat een aantal vragenlijsten voor zowel projectmedewerkers als projectmanagers en break down structures voor de opzet. Ook hier veel aspecten vanuit het chirurgische perspectief naast het herkennen van specifieke gedragingen die wijzen op projecten die in de problemen zitten (minstreel perspectief).

Deze blog wordt vervolgd nadat ik de masterclass (zie: http://www.ami-consultancy.nl) heb bijgewoond!

3 responses to “Boekrecensie Masterclass Project Recovery

 1. Peter Westerhof

  Ik ben benieuwd.
  In ieder geval mogen de volgende boeken zeker niet ongenoemd blijven :
  * ‘Managing Prject Recovery’ – Kothari & Mitchell
  * ‘Rescue the Problem Project’ – Todd Williams
  * ‘Project Disasters and How To Survive Them’ – Nickson & Siddons
  * ‘Troubled IT-projects’ – John Smith
  * ‘Megaprojects and Risk’ – Bent Flyvbjerg ; en natuurlijk diens andere publicaties

 2. Pingback: Masterclass Project Recovery | Henny Portman's Blog

 3. Pingback: Book reviews in 2015 | Henny Portman's Blog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s