Boekrecensie: De kleine prinses en de chaos in het project

prinsesVandaag het boekje ‘De kleine prinses en de chaos in het project‘ van Nicoline Mulder en Fokke Wijnstra uitgelezen. Het leest lekker vlot weg. Een sprookje waarin de prinses worstelt met de chaos in project C dat volledig lijkt te ontsporen.
Nicoline en Fokke hebben ook al het succesvolle boekje ‘De kleine prinses maakt projectmanagement weer stoer’ geschreven en dit is daar een losstaand vervolg op.

Het boekje is in een kleine 20 hoofdstukjes onderverdeeld. In de eerste hoofdstukken komen het Rijnlands en Angelsaksisch denken aan bod en de onderbouwing dat een systeem zonder formeel leider ook goed kan functioneren.

De prinses wordt uitgedaagd om het vastgelopen project C vlot te trekken. Ze hoort de huidige projectmanager praten over onzekere zekerheden maar hoe zit het met de zekere onzekerheden? Ze stelt drie voorwaarden aan haar opdrachtgever. Ze wil vertrouwen, vrijheid en verantwoordelijkheid om de handschoen op te kunnen pakken en krijgt als randvoorwaarde om het waarom van haar acties te koppelen aan de wetenschap.

In een paar bladzijden wordt de basis van de theorie gelegd aan de hand van vele grote filosofen zoals Socrates, Plato, Aristoteles tot aan Newton, Spinoza en Descartes.

En dan duiken we in de wereld van de chaordische projecten (samenstelling van chaos en orde). Middels het gedachtegoed van Shenvar en Dvir kunnen we inzicht in de chaos proberen te scheppen door het project te plotten op een vijf assig stelsel met de volgende kenmerken: complexiteit, vaagheid, onzekerheid, tijdsdruk en innovatie. Project C bevindt zich in het buitengebied van het stelsel.

De volgende hoofdstukken nemen ons mee in de wonderlijke wereld van de chaostheorie. Een complex project is een uiting van de chaos theorie. Persoonlijk blijf ik het boeiend vinden om te kijken naar een wolk van spreeuwen, waar deze spreeuwen met elkaar toe in staat zijn, is door individuele spreeuwen niet te realiseren en kan anderen, zoals roofvogels, afschrikken.


Chaos in een project veroorzaakt onrust, ongemak, gedoe. En dan …? Volgens de chaostheorie komt er later een nieuwe balans van rust. Een sprong in volwassenheid. Maar eerst moet er orde in de chaos van het project gezien worden zodat duidelijk wordt waar we in het hier en nu staan. Vijf ordes komen aan bod: verbondenheid, onbepaaldheid, creatie & verval, verrassing en bewustzijn. Hoe zetten we instrumenten zoals iteratief ontwerpen, creërend ontwikkelen en resultaatgericht werken effectief in, bij situaties waar je geen idee hebt wat de oplossing is.

Vertrouwen is key, transformationeel leiderschap en gebruikersparticipatie en omgevingsdialoog helpen je om in de chaos een nieuwe balans te bereiken maar dan moet je wel het lef hebben om de chaos te laten gebeuren. De prinses laat het los maar blijft er wel bij en vertrouwd erop dat ze de laatste maanden voldoende heeft geïnvesteerd in het creëren van de juiste automatismen zodat er geoogst kan worden. Project C is gegroeid in projectvolwassenheid en staat weer op de rit.

Conclusie. Dit boekje haalt je even weg uit de wereld van structuur en control. Laat de structuur en control eens los bij je eigen problemen, zie waartoe je projectteam toe in staat is, maak gebruik van hun kennis en heb vertrouwen in je team. Een aanrader om je eigen denkkader te verruimen.

Bestellen: ‘De kleine prinses en de chaos in het project
Bestellen: ‘De kleine prinses maakt projectmanagement weer stoer

3 responses to “Boekrecensie: De kleine prinses en de chaos in het project

 1. Mooie vergelijking met de spreeuwen!
  Voor mij is het heel moeilijk het niveau van het besproken boek te bepalen.
  Enerzijds suggereert de titel “de kleine prinses” en jouw woorden “leest lekker weg” een toegankelijk, leuk en niet te ingewikkeld boek.

  Anderzijds staan iets verder in je review de volgende twee alinea’s:
  “In een paar bladzijden wordt de basis van de theorie gelegd aan de hand van vele grote filosofen zoals Socrates, Plato, Aristoteles tot aan Newton, Spinoza en Descartes.

  En dan duiken we in de wereld van de chaordische projecten (samenstelling van chaos en orde). Middels het gedachtegoed van Shenvar en Dvir kunnen we inzicht in de chaos proberen te scheppen door het project te plotten op een vijf assig stelsel met de volgende kenmerken: complexiteit, vaagheid, onzekerheid, tijdsdruk en innovatie. Project C bevindt zich in het buitengebied van het stelsel.”

  Moeilijk!! Nu vrees ik dat ik dit boek niet ga snappen.

 2. Dan zit er niets anders voor je op, dan het boekje aan te schaffen en te lezen.

 3. Pingback: Book reviews in 2015 | Henny Portman's Blog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s