Boekrecensie: Basisboek Projectmanagement van John Hermarij

9789087537166[1]-500x500Bij vele projectmanagementmethodes wordt benadrukt dat de methode eerst op maat gemaakt moet worden voor het project dat uitgevoerd moet worden, denk bijvoorbeeld aan het Tailoring principe binnen PRINCE2. John Hermarij, de auteur van het Basisboek Projectmanagement draait het om. John maakt onderscheid tussen een vijftal verschillende soorten projecten en neemt je mee welke stappen je moet zetten binnen deze verschillende soorten projecten.
John heeft een vlotte stijl van schrijven die prettig en gemakkelijk leest. Het boek begint met een inleidend hoofdstuk over de geschiedenis van projectmanagement. Aan de hand van een zestal tijdsvakken beginnend in Mesopotamië met o.a. de bouw van een reusachtige toren, de zogeheten Ziggurat, via Egypte met de piramides en Rome waar waarschijnlijk de eerste projectmanagementmethode “De Architectura” ontwikkeld is (85-20 v.Chr.), komen we via de Middeleeuwen, Renaissance en de industriële revolutie uit in de 20ste en uiteindelijk in de 21ste eeuw.
De overige 5 hoofdstukken beschrijven de vijf verschillende soorten projecten, namelijk Het persoonlijke project, Het gemeenschappelijke leerproject, Het teamproject, Het organisatieproject en tenslotte Commerciële projecten.
Alle vijf de verschillende soorten projecten volgen dezelfde stappen die afgeleid zijn van de bekende Deming cirkel Plan-Do-Check-Act-cyclus: Plan het project, Voer het plan uit, Controleer het plan, Onderneem actie en Stop als je klaar bent. Voor ieder soort project wordt vervolgens concreet ingevuld welke onderliggende activiteiten uitgevoerd moeten worden. Bij ieder soort project krijgt de lezer een aantal technieken aangereikt en vindt verduidelijking plaats aan de hand van een voorbeeldproject. De opbouw van het boek is zodanig dat technieken uit voorgaande hoofdstukken ook van toepassing zijn op het volgende soort project. Aan het eind van ieder hoofdstuk volgt een samenvatting met de stappen en sub-stappen en de toe te passen technieken. Zie hiervoor de eenvoudige QRC die ik ter ondersteuning van dit boekje gemaakt heb, waarin deze stappen en technieken weergegeven worden. Zie ook: basisboek projectmanagement (QRC, 130818)v0.1
Dia1 Daarnaast komen een aantal individuele en groepsopdrachten aan bod wat het boek zeer geschikt maakt voor het hoger onderwijs.
Het persoonlijke project gaat over het realiseren van je eigen dromen, zoals Felix Baumgartner met zijn sprong vanaf 39 km hoogte. Aan de hand van verschillende technieken zoals bijvoorbeeld de Einde-voor-ogen-techniek van Covey krijg je instrumenten in handen om te bepalen wat je wilt. Belangrijk bij dit type projecten is het vinden van supporters waarvoor o.a. de techniek Onderhandelen-in-vertrouwen-en-overeenstemming-techniek wordt aangereikt. Ook komen we hier de tienduizend uur oefening om een specialist te worden weer tegen die John ook beschrijft in het boek Projectmanagement na vandaag dat hij samen met Michiel Louweret geschreven heeft. Het Gemeenschappelijke leerproject laat zien dat je bij dit soort projecten vaak niet zelf de mensen kan uitzoeken waarmee je gaat leren. Hierbij krijg je bijvoorbeeld de techniek Niet-aanvallend-communiceren uitgelegd. Het teamproject kan worden toegepast wanneer mensen in een afdeling met elkaar moeten samenwerken om een bepaalde verbetering door te voeren. Hierbij komen o.a. interviewtechnieken, argumenteren, teamrollen en groepsontwikkeling en het maken van een Business Case aan bod. Het Organisatieproject laat de relatie zien tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. In dit hoofdstuk wordt ook de relatie gelegd met bekende methoden of raamwerken zoals PRINCE2, PMBoK en ISO21500. Het laatste hoofdstuk gaat over commerciële projecten. Commercieel omdat er in dit soort projecten, zoals bijvoorbeeld de HSL, de tweede Maasvlakte en de Noord-Zuidlijn veel met externe leveranciers gewerkt wordt, die ieder hun eigen commerciële belang hebben. Onderhandelen over belangen en principes van invloed zijn technieken die hier aan bod komen.
Samenvattend een praktisch geschreven boek voor iedereen die basiskennis wil opdoen over projectmanagement en m.i. prima geschikt als inleiding op projectmanagement in het hoger onderwijs. Naast het boek wordt op dit moment gewerkt aan een website voor zowel de lezer/cursist als de docent die dit boek willen gaan gebruiken met aanvullend materiaal, templates, presentaties maar ook een forum. Zie: http://www.basisboekprojectmanagement.nl.
Bestellen:Basisboek Projectmanagement

2 responses to “Boekrecensie: Basisboek Projectmanagement van John Hermarij

 1. Remco Reitsma

  Henny,

  Boek klinkt interessant en je QRC is erg handig. Vind je het goed om die ook op ikdoeprojecten.nl te publiceren met een bronvermelding?

  Met vriendelijke groet,

  Remco Reitsma

  M: 06 532 477 43

  E: reitsma@ikdoeprojecten.nl

  Oprichter van[Picture (Device Independent Bitmap)]

  Van: Henny Portman’s Blog <comment-reply@wordpress.com> Beantwoorden – Aan: Henny Portman’s Blog <comment+2huhheck4kfc6c-uz9n3a5@comment.wordpress.com> Datum: woensdag 21 augustus 2013 17:00 Aan: Remco Reitsma <reitsma@ikdoeprojecten.nl> Onderwerp: [New post] Boekrecensie: Basisboek Projectmanagement van John Hermarij

  hennyportman posted: “Bij vele projectmanagementmethodes wordt benadrukt dat de methode eerst op maat gemaakt moet worden voor het project dat uitgevoerd moet worden, denk bijvoorbeeld aan het Tailoring principe binnen PRINCE2. John Hermarij, de auteur van het Basisboek Projec”

 2. Hoi Remco, wat mij betreft geen probleem.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s