Boekrecensie: PRINCE2 voor professionele projecten

224633gqSFlDQ0nejTanja van den Akker heeft een PRINCE2 foundation lesboek geschreven (PRINCE2 Foundation). Het boek volgt, zoals vele andere (les)boeken over PRINCE2 de hoofdstukindeling van het officiële PRINCE2 manual. Het boek leest vlot weg. Er zijn echter al vele boeken over PRINCE2 geschreven dus wat voegt het boek toe? Uiteraard valt over smaak of schrijfstijl niet te twisten, voor het begrijpen op foundation niveau van PRINCE2 dekt het boek m.i. de lading. Als extra maakt de auteur gebruik van een drietal cases als rode draad door het boek. Het fictieve opleidingsinstituut Business Training Services is een organisatie waar een aantal projecten worden uitgevoerd:

  • het implementeren van een cursusadministratiesysteem
  • het ontwikkelen van een PRINCE2 training
  • Het kopen en inrichten van een eigen leslocatie

Aan de hand van de cases, krijg je als lezer verschillende op de cases gebaseerde managementproducten of overwegingen voorgeschoteld. Denk hierbij aan de Business Case voor de cursistenadministratie, Productbeschrijving van een uitnodiging voor de nieuwe PRINCE2-training, gedeeltelijke risicoprofielmatrix en Risicoregister, een aantal Configuratie-Itemrecords van het de PRINCE2 training project, de Projectorganisatie, etc.

Ik had graag gezien dat het hoofdstukje over het op maat maken (tailoring) wat meer aandacht had gekregen. Enerzijds geeft de auteur aan dat dit niet noodzakelijk is om dit onderdeel voor het PRINCE2 Foundation examen te beheersen (en dat is m.i. correct), anderzijds geeft de auteur aan dat het op maat maken voor klein(re) projecten de belangrijkste behoefte is voor het merendeel van de deelnemers aan een Foundation training, wat een uitgebreidere beschrijving van het op maat maken zou rechtvaardigen. Voor diegenen die hier toch meer van willen weten kan ik verwijzen naar een, binnenkort bij TSO te verschijnen, nieuw PRINCE2 boek over tailoring. Zodra het officieel verschenen is zal ik hier in mijn blog aandacht aan besteden.

Bestellen: PRINCE2 voor professionele projecten

One response to “Boekrecensie: PRINCE2 voor professionele projecten

  1. Hallo Henny,
    Hartelijk dank voor het reviewen van mijn nieuwe boek. Wij gebruiken het boek in onze eigen Nederlandstalige PRINCE2 Foundation trainingen. Ik heb eerder met boeken van andere schrijvers gewerkt en ondanks dat deze uit de boekentop 20 van managementboeken kwamen, hadden deelnemers vaak commentaar op de leesbaarheid ervan, het inconsistent gebruik van PRINCE2 termen (afwijkend van hoe ze in het examen worden gebruikt), het gebrek aan concrete voorbeelden en in mindere mate de onduidelijkheid in wat wél en wat niet voor het examen relevant is. Deze knelpunten heb ik in dit boekje weggenomen. Het klopt dat daardoor Tailoring oftewel op maat maken beperkt aandacht krijgt. Dat behandelen we uitgebreid in de PRINCE2 Practitioner training. Ben erg benieuwd naar de verdere reacties!
    Met vriendelijke groet, Tanja van den Akker

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s