Document moet vastlegging zijn van menselijke communicatie

Afgelopen woensdagavond een sessie van de Prince User Group bijgewoond. Michiel van der Molen gaf een presentatie over zijn nieuwe boek PRINCE2 in de praktijk, 7 valkuilen en 100 tips. Aan de hand van de strips uit zijn boek nam hij ons mee om invulling te geven aan de valkuilen en tips. Zie mijn vorige column met een bespreking van dit boek. Tijdens deze avond kwamen weer een aantal leuke wetenswaardigheden voor het voetlicht. Ik noem er een aantal.

Waarom is invoering van Prince2 zoveel moeilijker dan invoering van andere methoden?
De meeste andere methoden gaan er vanuit dat de projectmanager degene is die een project succesvol maakt. Prince2 is het antwoord op de vraag wat een organisatie moet doen om een project succesvol te maken. Vele organisaties gebruiken Prince2 echter alleen als opleiding en methode voor projectmanagers en vergeten de rest van de organisatie.

Onder het kopje persoonlijke vaardigheden komen ook een aantal leuke tips naar voren.
Vergelijk een exception report eens met een slecht nieuws gesprek of een werkpakket met situationeel leiderschap. Vraag je opdrachtgever naar zijn zorgen in plaats van welke risico’s hij onderkent. Deze zorg vraag kan je ook halverwege herhalen. Welke zorgen heb je nu? Spreek met hem af wanneer hij direct geïnformeerd wilt worden, welke alarmgrenzen moet jij als projectmanager hanteren. Vergelijk dit eens met het afspreken van tolerantiegrenzen.

Op projectmanagementdocumentatie vlak ook een paar wetenswaardigheden. Een document moet de vastlegging zijn van communicatie tussen bijvoorbeeld projectmanager en opdrachtgever. Er mag niets nieuws instaan, de essentie is voldoende. De inhoud kan je dus niet achter je pc verzinnen.
Een andere tip was de opzet van een product-reviewer matrix. Wie beoordeelt namens de senior user of senior supplier welke producten?
Dit is dan prima te combineren met de kwaliteitsplan bouwsteen uit mijn boek De praktische PRINCE2. kwaliteitsplan bouwsteen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s